Kasvisruokavalio on eettinen, ja tässä syy, miksi sinunkin pitäisi noudattaa sitä

Suurin osa tuotantoeläimistä ei saa elää edes yhteen ikävuoteen saakka. Toiset teurastetaan ruoaksi jo pieninä vauvoina, koska nuorten eläinten lihan koetaan olevan aikuista eläintä pehmeämpää. Länsimaissa suurin osa ihmisistä on edelleen lihansyöjiä, ja tämä johtunee hyvin pitkälti siitä, että lihateollisuutemme on niin sanotusti poissa silmistä, poissa mielestä. Moni halveksii esimerkiksi Aasiassa nähtäviä lihatoreja, joissa eläimet ovat huonoissa oloissa pienen pienissä häkeissä ja asiakas voi valita niistä haluamansa silmiensä edessä teurastettavaksi. Moni länsimaissa asuva pitää tällaista menettelyä absoluuttisen epäeettisenä, vaikka todellisuudessa se eroaa varsin vähän siitä, mitä länsimaissa tapahtu joka ikinen päivä. Vaikka ostammekin käyttämämme lihan steriileissä muovipaketeissa supermarketista, on jokaisen pakkauksen takana ollut elävä eläin, joka on joutunut tahtomattaan tapetuksi siksi, että sinä saat ruokaa.

Onko lihatalouden piilottaminen huono juttu?

Moni ajattelee automaattisesti lihan syömisen olevan oikeutettua ja normaalia, vaikka nykyisen kaltaisessa tilanteessa sitä voidaan kuvailla myös systemaattiseksi joukkotappamiseksi. Eläimiä tapetaan liukuhihnalla, eikä niillä ole mitään mahdollisuutta väistää kohtaloaan. Siltikään ihmiset eivät esimerkiksi kahdeksan kanankoiven pakkausta ostaessaan täysin ymmärrä, että paketin eteen on kuollut neljästä kahdeksaan kanaa, joilla muuten olisi voinut olla edessään useiden vuosien hyvä elämä.

Suomen piilotettu lihateollisuus on saanut aikaan sen, että nykyään enää läheskään kaikki eivät ole tietoisia siitä, millaista suomalainen lihatalous on. Esimerkiksi kaupungeissa asuvat ihmiset eivät välttämättä koskaan ole käyneet maatilalla tai nähneet tuotantoeläimiä oikeassa elämässä. Tietyllä tavalla ihmiset ovat vieraantuneet suuresti siitä, mitä ruoan tuotanto oikeastaan on. Kun näkee eläimen konkreettisesti ja elävänä, tulee väkisinkin mietittyä asiaa hieman useammalta kantilta. Onko oikeasti eettisesti oikein tappaa miljardeja eläimiä vuosittain ilman näiden suostumusta vain siksi, että ihmiset saavat ruokaa, vai onko tämä ihmisiltä itsekäs ja moraaliton teko? Ei kannata tuudittautua siihen, että teurasprosessi olisi Suomessa eläimille täysin kivuton. Eläimet kasvavat usein varsin ahtaissa tiloissa eikä kaikilla ole elämänsä aikana mahdollisuutta päästä ulos. Eläimet teurastetaan liukuhihnalla ja hihnan päädyssä on työntekijä, joka hoitaa nekin loput, joihin hihan automaatti ei ole onnistunut täysillä osumaan. Tämä kaikki voitaisiin lopettaa, ja avaimet tähän ovat sinunkin käsissäsi.