Tiesitkö? Muun muassa näitä voit ostaa eettisesti

Monella on eettisestä ostamisestaan mielessään harhakuva, joka yhdistää kyseisen termin ”ituhippeilyyn” negatiivisessa muodossa. Moni ajattelee eettisyyden olevan vain kallista ajan ja rahan tuhlausta sekä rehujen syömistä. Harva kuitenkin tulee ajatelleeksi, että eettisempääkin elämää elävä voi elää täysin normaalia arkea. Kyse ei aina ole asioiden pois jättämisestä, vaan monessakin tapauksissa pienet muutokset riittävät saamaan ainakin jonkinmoista hyötyä aikaiseksi.

Eettisyys ja eettisesti ostaminen ovat vaikeasti määriteltäviä termejä, ja osittain tästä syystä monella onkin hieman hakusessa se, mitä eettisyys oikeastaan on ja minkälaisia valintoja eettisin periaattein voidaan tehdä. Tässä artikkelissa haluamme avata hieman eettistä ostamista ja sitä, missä kaikissa kategorioissa eettinen ostaminen edes on mahdollista. Saatat jopa yllättyä siitä, ettei eettinen ostosten teko välttämättä ole ollenkaan niin pelottavaa ja hintavaa, kuin ehkä olet aikaisemmin ajatellut!

Muun muassa näitä voit ostaa eettisemmin tuotettuna

  • Vaatteiden ostamisessa eettiset kysymykset ovat nykyään suuresti pinnalla

Kun tulee tarve vaikkapa uudelle villapaidalle, housuparille tai topille, suuntaa moni meistä automaattisesti lähimmälle ostarille. Ostarilla puolestaan suunnataan yleensä tuttuihin ketjuliikkeisiin, josta vaatteita voi saada ostettua jopa muutaman euron hintaan. Tällaiset ”hyvät löydöt” yleensä saavat ostajan hyvälle tuulelle, mutta harva tulee ajatelleeksi sitä, kuinka pieni osa niiden hinnasta menee itse tuotteiden tekijälle. Tällaisten massatuottujen tuotteiden sijaan kannattaakin suunnata mieluummin vaikkapa paikalliselle ompelijalle tai paikalliseen pienempään vaateliikeeseen. Vaikka hinnat saattavatkin olla suuremmat, on tuotteiden eettisyys sen arvoista.

  • Ruoan kanssa pienillä eettisillä valinnoilla on merkitystä

Tiesitkö, että ruoan kanssa pienilläkin valinnoilla voi eetisesti olla väliä? Vaikka etiikan kannalta ideaalisin vaihtoehto olisi tietenkin kasvisruokavalio, ei se ole suinkaan ainut vaihtoehto eettisempään syömiseen. Voit esimerkiksi aloittaa pitämällä yhden tai kaksi kasvisruokapäivää viikossa tai vaikka kuukaudessa. Tiesitkö, että monista pikaruokaloista saa nykyään oikein herkullisia kasvisvaihtoehtoja, joita ei edes heti erottaisi kasvisruoaksi? Lisäksi voit ostaa esimerkiksi hävikiksi tuomittua ruokaa ja pelastaa sen menemästä hävikiksi.

  • Huonekalutkin voi ostaa eettisemmin

Harva tulee edes ajatelleeksi huonekalujensa alkuperää. Sitä ei kuitenkaan kannata aliarvioida, sillä myös huonekaluja tuotetaan nykyään varsin huonoissa oloissa ympäri maailmaa. Sen sijaan että ostaa huonekalunsa sokkona paikallisesta huonekalujen ketjuliikkeestä, kannattaa ensin käyttää aikaa siihen, että tutkii liikkeiden tavaroiden taustaa. Mikäli tietoa ei suoraan löydy, voi siitä aina kysyä. Kaikkein varminta tietoa saat kuitenkin yksinkertaisesti ostamalla tavarasi paikalliselta käsityöläiseltä tai puusepältä, jolloin tuet samalla myös paikallista yrittäjää.